Varför är det så svårt att bilda en regering?

av | okt 20, 2018 | Politik

En av orsakerna till att det går trögt att bilda en regering kan vara att de två partier, Centerpartiet och Liberalerna, som sitter på nyckeln till regeringsbildandet riskerar att bli förlorare nästan oavsett vilken regering det blir.

Om Alliansen bildar regering eller om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Ulf Kristerssons 3-2-1-alternativ så kommer detta bli en regering som regerar med stöd av Sverigedemokraterna. Detta innebär ett brutet löfte som kan leda till att väljare överger Centerpartiet och Liberalerna till förmån för andra partier.

Om Centerpartiets och Liberalerna överger Alliansen för att sätta sig i en så kallad mittenregering som leds av Stefan Löfven så bryter de för det första löftet att se till att Löfven inte förblir statsminister men de kommer också bli tvungna att bryta ett flertal sakpolitiska löften för att jämka ihop sig med en Socialdemokrati och ett Miljöparti som under senare år dragit sig allt mer åt vänster. Detta kommer inte tas emot väl hos de väljare som ser sig som borgerliga och som röstat på Centerpartiet eller Liberalerna. Risken finns att de istället söker sig till något av de andra Allianspartierna.

Om Centerpartiet lyckas bilda en liten mittenregering tillsammans med Liberalerna klarar de både att hålla Stefan Löfven borta från statsministerposten och att bilda en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna. Svårigheten kommer senare och främst när regeringen behöver lägga förslag om migrationspolitiken senast under våren nästa år. Då kommer Annie Lööf som statsminister antingen behöva förhandla fram en kompromiss med riksdagsmajoriteten och överge viktiga delar av sin egen migrationspolitik eller fällas i riksdagen i en av de frågor som kommer vara i fokus stora delar av mandatperioden. Gör regeringen Lööf en kompromiss med Socialdemokrater och Moderater kommer flera av Liberalernas men främst Centerpartiets väljare att bli besvikna och istället kasta blickarna mot Miljöpartiet. Förlorar de i frågan om migrationspolitiken, en fråga som har stora konsekvenser för statsbudgeten och som kan få betydande följder även inom andra områden, så är det frågan om regeringen kan sitta kvar.

Detta lose-lose läge kan vara en av förklaringarna till varför Centerpartiet och Liberalerna så ivrigt förespråkar en regering med Socialdemokraterna och Moderaterna. Då hålls de själva utanför och kan endast i begränsad grad skyllas för vem som regerar landet och vilken politik regeringen för. De får också möjlighet att föra en så kallad kraftfull oppositionspolitik för att markera inför sina väljare att de är att lita på i frågor de tycker är särskilt viktiga.

0 kommentarer