Saigon

av | dec 28, 2010 | Resor | 1 kommentar

Jag kom inte på någon roligare eller mer lockande rubrik på dagens inlägg. Kanske kan ni lämna förslag på rubriker i kommentarsfältet nedan.

De av er som är uppmärksamma märkte kanske att det inte kom några berättelser från mig igår. Jag ägnade kvällen åt att vårda min mage som tydligen inte var helt överens med bakteriefloran i maten här i Vietnam. Men efter en blandning av modern farmakologi, gamla huskurer och en hel del vila är både jag och magen på benen igen.

Gårdagen började annars tidigt med ett besök på en flytande marknad. Folk lastar sina båtar fulla med de varor de vill sälja och åker längsmed floden till marknadsplatsen. Där ankrar de upp ågra dagar och idkar i huvudsak partihandel verkade det som. Allt såldes i stora kvantiteter.

För att visa vilka varor man erbjuder hade många satt upp en liten mast på båten där de hängde rovor, morötter, annannas, lökar eller vad det nu var man sålde. Mellan de lite större båtarna cirklade små båtar som sålde nudlar, nykokt kaffe och kalla drycker.

Efter marknadsbesöket tog vi båten vidare till en fruktgård där de odlade tropiska frukter. En rundvandring bland träd och buskar samt provsmakning på frukterna stod på schemat. Det märkliga är att här i Vietnam så har de salt på frukten. Känns lite märkligt om man är van att äta frukter som de är eller med lite socker på.

Lunchen avnjöts på en ormrestaurang. Vid entrén fanns ett terrarium med ormar och ett akvarium för vattenormar plus några för olika fiskar. Jag satte mig långt från ormarna och hoppades att de inte skulle rymma.

När lunchen var avklarad utan incidenter var det dags att starta den sista delen av resan mot Saigon eller Ho Chi Minh City som den kommunistiska regimen ändrat stadens namn till. Här används det längre namnet i skrift men Saigon används i dagligt tal som benämning på staden.

Saigon är en väldigt livlig stad, särskilt de centrala delarna. Det verkar ständigt finnas människor på väg någonstans. Och alla har motorcykel. Periodvis förvandlas vägarna till en böljande och kraftigt dånande flod av motorcyklar. Det blir lätt överväldigande när man står vid trottoarkanten och ska ta sig över vägen.

Idag började jag dagen väldigt lugnt innan jag tog lunch och fick tillfälle att prata lite med en lokal reklammakare som också gav mig lite tips på saker att se och bra caféer att pusta ut på. Mina planerade muséebesök blev det inte så mycket av. Endast ett av de tre planerade hanns med. Här har muséena nämligen öppet 07-11 och 13-16. Inte direkt några generösa öppettider och inget för den som tagit en slö förmiddag för att låta kroppen vila lite.

Ho Chi Minh muséet hann jag i alla fall besöka och fick insupa lite revolutionär propaganda. I morgon ska jag upp tidigt för att besöka Cu Chi-tunnlarna som användes av Vietcong gerillan under kriget. Sedan ska jag också hinna med Återföreningspalatset och krigsmuséet innan det är dags att ta nattflyget till Manila.

1 kommentar

  1. Lars Lundqvist

    ”Kolsjö intar Saigon”?