Kaos efter skrotandet av decemberöverenskommelsen

av | okt 10, 2015 | Politik

Jag har konstaterat att det finns behov av lite folkbildning kring vad upphävandet av decemberöverenskommelsen innebär, så jag tänkte bemöta några av de vanligaste påståendena jag har stött på sedan igår eftermiddag.

Påstående 1: Kristdemokraterna (och Alliansen) sviker en ingående överenskommelse. Avtal ska hållas och detta visar att man inte kan lita på dem i fortsättningen.

Svar: Att avtal ska hållas innebär inte att avtal inte kan överges utan syftar på att de parter som ingår avtalet ska hålla fast vid de villkor som avtalet stipulerar. Alla avtal brukar innehålla bestämmelser om hur man frånträder avtalet, sådana fanns inte i decemberöverenskommelsen, men det innebär inte att parterna inte kan frånträda avtalet. Dessutom kan man ifrågasätta hur väl regeringen hållit avtalet när regeringen förändrar förutsättningarna för elproduktion samtidigt som överenskommelsen talar om att man ska göra blocköverskridande uppgörelser om energipolitiken.

Påstående 2:  Nu blir det kaos i Sverige.

Svar: Nej, nu återgår Sverige till det normaltillstånd som gällt sedan demokratins genombrott – minoritetsregerande med uppgörelser över blockgränsen.

Påstående 3:  Nu ökar SD:s inflytande i svensk politik. KD öppnar dörren för rasisterna.

Svar: Nej, SD:s inflytande ökar inte däremot kommer sannolikt Vänsterpartiets inflytande att minska eftersom regeringen kommer behöva finna stöd för sin politik över blockgränsen. Påståendet att KD skulle öppna dörren för rasisterna är knappast ens värt att bemöta. Skillnaden i människosyn mellan KD och SD är milsvidd, att säga nej till decemberöverenskommelsen innebär inga öppna dörrar.

Påstående 4: Det kommer bli svårare för Alliansen att bilda regering efter nästa val.

Svar: Nej, det kommer vara lika svårt, eller lätt, för Alliansen att bilda regering som det kommer vara för S och MP. Vi kommer återigen vara i det normaltillstånd som gällt sedan demokratins genombrott – minoritetsregerande med uppgörelser över blockgränsen. Jag utgår ifrån att Alliansens företrädare är minst lika bra på att hantera det läget som företrädarna för S och MP.

0 kommentarer