I Kina känner ingen till Wikileaks

av | dec 1, 2010 | Resor | 2 Kommentarer

Jag försöker avsätta en liten stund varje dag för att följa nyheterna där hemma. Vad jag förstår så rör en av de stora diskussionerna just nu Wikileaks senaste publicering av mängd meddelanden som är sända mellan USA och en rad amerikanska ambassader världen över.

Jag har ganska svårt att förstå Carl Bildts och andras upprördhet över publiceringen. De dokument som hitintills har publicerats har gjort det på ett ansvarsfullt sätt vilket bland annat påpekats av Roger Fjellström, docent vid filosofiska institutionen på Stockholms universitet. Särskilt märklig blir Bildts onyanserade kritik av att frågan om ett friare internet är en del av den svenska utrikespolitiken

Det finns ibland en god anledning till varför regeringar hemligstämplar dokument. Min personliga uppfattning är dock att hemligstämplen används allt för flitigt, liksom ursäkten att ett dokument är arbetsdokument. I diplomatiska sammanhang skulle det självfallet vara förödande om en regimkritikers kontakter med en främmande stats regering blev kända. Men att en amerikansk diplomat har åsikter om Tysklands förbundskansler borde vara oproblematiskt vänner emellan. Att det av vissa anses inte vara så visar snarare på ett problem i hur våra relationer med varandra fungerar snarare än på felaktigheten i att dokumenten publiceras. Då är det väl bra att det kommer upp till ytan så att vi kan få ett sundare klimat mellan de länder som ofta framhålls som vänner och allierade.

På det stora hela tror jag världen skulle må bättre av mer öppenhet i de diplomatiska relationerna liksom den svenska samhällsdebatten skulle må bättre av mer öppenhet kring våra politiska processer.

Samtidigt måste jag påstå att de stora debattvågorna kring Wikileaks i Sverige är något av en storm i ett vattenglas. Här i Kina känner folk inte till Wikileaks. Det går inte att surfa in på deras hemsida. Och det har inte nämnts ett ord om deras senaste stora publicering i nyhetsrapporteringen. Frågan är om inte detta är ett problem som borde uppröra Carl Bildt och andra svenska förståsigpåare mer än Wikileaks publicering av en bråkdel av all diplomatiska korrespondens som förekommer i världen?

2 Kommentarer

  1. Pierre Henriet

    Anmärkningsvärt är att USA försöker efterlikna den Kinesiska situationen, med en lite skillnad. Man nöjer sig inte med att hålla Wikileaks utanför USA, utan Wikileaks ska bort helt och hållet, oavsett vad andra länder tycker om saken. Världsdiktatoriskt med andra ord.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention I Kina känner ingen till Wikileaks | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by AlliansensGräsrötter, Verklighetens folk!. Verklighetens folk! said: #KDriks Magnus Kolsjö: I Kina känner…
  2. Länkdump om Wikileaks « Christian Engström, Pirate MEP - [...] Magnus Kolsjö – I Kina känner ingen till Wikileaks [...]