Hund bet brevbärare

av | jul 15, 2010 | HBTQ | 4 Kommentarer

Idag publicerar Svenska dagbladet årets kanske största icke-nyhet helt i klass med det klassiska exemplet ”Hund bet brevbärare”. SvD rapporterar idag att det bland övriga allianspartier finns en kritik mot att Kristdemokraterna inte är mer aktiva under Stockholm Pride. Vad tidningen nästan missar helt är att Kristdemokraterna i år, för första gången, har en helt egen programpunkt i Pride House.

Det är förvisso helt sant att Kristdemokraterna i år, liksom tidigare år, inte har något tält i Pride parken. Detta är i första hand en fråga om resurser och personlig säkerhet för de som i så fall skulle bemanna ett sådant tält. Jag tror inte att vi under en av de sista semesterveckorna skulle kunna få ihop tillräckligt många kristdemokrater som skulle känna att de kan hantera det hårda bemötande som kristdemokrater många gånger fått utstå under Pride. Kristdemokraterna har häcklats, våra företrädare i olika debatter har buats ut och det har kastats pil på bilder av ledande KD-personligheter. Ett tält i Pride parken kräver mer än vi klarar av ett valår. Jag antar att våra vänner i Alliansen förstår att vi måste prioritera våra arbetsinsatser på det sätt som vi tror bidrar bäst till en alliansseger i höstens val. Allt detta hade jag kunnat förklara om Tobias Brandel på SvD varit intresserad av att fråga och låta oss bemöta kritiken.

Vad gäller medverkande i prideparaden tror jag att det är fel att medverka första året ett valår. Att gå med i paraden och skicka ut ett pressmeddelande om det är ganska enkelt och kräver inga extra resurser. Flera kristdemokrater går redan på eget initiativ i tåget. Men jag tror att kritiken, även från pridepubliken, skulle vara större om vi helt plötsligt skulle tåga med mer officiellt ett valår än om vi avstår på samma sätt som vi gjort förut. Även detta hade jag kunnat berätta för SvD om de varit intresserade.

Vad gäller frågan om Göran Hägglunds deltagande i partiledardebatten kan jag förstå att han väljer att tacka nej till att åka fram och tillbaks till Stockholm dagen innan ett av hans viktigaste tal i valrörelsen. Däremot är det något märkligt att RFSL, som är en seriös debattarrangör, inte tillåter att partierna i ett sådant läge får företrädas av sin vice partiledare. Detta är ju annars vad som brukar vara praxis.

Men vad om nyheten som Svenskan nästan missar? Kristdemokraterna i Stockholms stad och län arrangerar i år ett seminarium i Pride House på torsdag den 29 juli kl 14:00. Rubriken är ”Makten över vardagen” och vi vill lyssna in hur det är att växa upp, bilda familj och bli äldre som homo-, bi- eller transsexuell i Sverige. Behövs det något särskilt stöd för regnbågsfamiljer? Fungerar valfriheten inom äldreomsorgen tillräckligt bra för att man ska kunna välja ett äldreboende med hbt-kompetens?

Vi kommer inte till Pride för att lansera några nya politiska förslag, vi kommer för att lyssna, lära och föra en dialog. Min förhoppning är att det ska finnas några som svarar på vår inbjudan till samtal så att vi kan få en givande dialog under årets prideveckka och inte den gamla vanliga pajkastningen som Svenska dagbladet idag ger prov på.

4 Kommentarer

 1. Hank

  Men är det inte fantastiskt att pridemänniskorna tycker att de har rätt att bestämma när enskilda personer ska framträda och när de ska ha semester? De flesta som bjuder in till debatter bjuder ju partierna, som sedan skickar de som kan och är lämpliga att företräda partiet. På pride är det BARA partiledarna som är välkomna, så även om partiet varit högst villiga att skicka vice partiordförande, gruppledare eller någon annan till debatten, så får de det inte. Knäppt.

 2. Kerstin

  Nej Göran Hägglund gör nog rätt som stannar hemma på Ölands och vilar, i ställer för att delta i partiledardebatten på pride. När Göran Hägglund tvingades åka och hålla tal i Almedalen såg han ju mycket härjad ut, man kände ju knappt igen honom.

 3. Tobias Brandel

  Ähum, jag tycker nog inte att SvD missar att KD för första gången ordnar en egen programpunkt på Pride. Det står ju klart och tydligt på förstasidan, i vänsterkrysset. Tydligare placering finns väl inte?

  Men jag håller med om att det varit intressant att gå in djupare på varför det kanske krävs mer av KD än av andra partier för att vara med, även om jag berör det genom att fråga RFSL om det inte finns skäl att tro att KD inte känner sig välkomna med tanke på tidigare års burop. Det skriver jag gärna om mer om framöver.

  Mvh
  Tobias Brandel
  SvD

 4. Magnus Kolsjö

  @Tobias_Brandel Jag läste själva artikeln på nätet och där finns det ju inget vänsterkryss 😉

  Vill du skriva mer om ämnet tar jag mig gärna tid för att sitta ner och prata när jag är tillbaks i Stockholm nästa vecka.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Hund bet brevbärare | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Magnus Kolsjö and AlliansensGräsrötter, Kristdemokraterna. Kristdemokraterna said: #KDriks Magnus Kolsjö: Hund bet…
 2. Vi ska finnas på Pride « Caroline Szyber - [...] I panelen satt Michael Anefur riksdagsledamot (KD) och partiets talesperson i hbtq-frågor, Malin Appelgren kommunalråd (KD) i Solna samt…