Igår beslutade Europaparlamentet att föräldraförsäkringen i Sverige och alla andra EU-länder ska tvångsdelas med minst två månader för varje förälder. Detta är ett tydligt exempel på ett EU som tar sig för mycket makt på medlemsländernas och medborgarnas bekostnad. Det är också ett tydligt exempel på ett löftesbrott av Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven.
Hösten 2017 stod Stefan Löfven som värd för det första sociala toppmötet i EU:s historia där en politisk programförklaring för mer välfärdspolitik på EU-nivå antogs; den så kallade social pelaren.
Kristdemokraterna varnade för att den sociala pelaren skulle leda till införandet av mer överstatlig socialpolitik men Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven lovade att det inte skulle bli så. Idag, bara ett drygt år senare, ser vi facit.
Krav om kvoterade bolagsstyrelser, minimilöner på EU-nivå, ett harmoniserat sjukförsäkringssystem och upprättandet av en arbetsmarknadsmyndighet är några av de lagstiftningsförslag som Socialdemokraterna banat väg för. Och så lagförslaget om tvångsdelad föräldraledigheten, som Europaparlamentet nu röstat igenom.
I en undersökning som Ipsos gjort säger 8 av 10 svenskar att EU inte bör ha något inflytande över den svenska föräldraförsäkringen. Jag håller med dem. Make EU lagom again!
0 kommentarer