Som att muta en polis

av | jan 2, 2011 | Resor

Jag har haft några lugna dagar här i Manila. Idag har jag tagit det helt lugnt, planerat för fortsättningen av resan och bara umgåtts på hemmaplan. Snart ska JP och jag hoppa på nattbussen och åka norrut mot Vigan.

I går besökte jag en annan av alla de köpcenter som finns här. Ett köpcenter av det lite finare slaget med dyr och god chokladtryffel och europeiskt mode.

På kvällen, eller natten kanske man snarare ska säga, så provade jag på Manilas nattliv. Det var gott om folk ute och stämningen var god. Inte någon direkt fylla eller bråk vad jag kunde se, men det fanns nog någonstans också. Annars skulle det vara konstigt.

Konstigt däremot var ordningsvakternas och dörrmännens agerande. Jag förvånades av hur oerhört vänliga och artiga de var. De hälsade vänligt och gick runt i baren och pratade med folk. Det var inte alls samma bistra typer som man ofta är van med hemifrån.

Här tjänar en ordningsvakt ungefär 45 kronor per natt. Så anledningen till deras trevliga beteende är helt enklet, enligt vad JP förklarade för mig, att de fiskar efter dricks.

Som svensk, eller i alla fall för mig, känns tanken att ge dricks till en ordningsvakt lite märklig. Det är ju ungefär som att muta en polis. Så igår avstod jag. Men kanske får jag fundera på hur jag ska göra nästa gång. Men frågan finns junfortfarande där: varför skulle jagvge dricks till en ordningsvakt? Och vilken av alla ordningsvakter har gjort det där lilla extra som kan motivera att man ger dricks?

0 kommentarer