Rösta för allas lika rätt

av | aug 9, 2014 | Politik

Idag har jag varit i Malmö och medverkat i Regnbågsparaden och den efterföljande Parkfesten som representant för RFSL:s förbundsstyrelse. Lagom tills paraden kom fram till parken började det regna men en bit in i mitt tal så tittade solen fram igen.

Ungefär såhär lät mitt tal:

Malmöiter, ja och alla andra också – Tack för att ni kom hit idag. Tack för att ni kom för att fira kärleken, mångfalden och allas lika värde! Tack för den enorma uppslutningen på regnbågsparaden och en fantastisk avslutning på Regnbågsfestivalen – Malmö Pride.

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att vara med själv under veckan men genom vänner som varit här har jag dag för dag kunnat följa vad som har hänt via facebook och andra sociala medier. Det har varit bilder på engagerade samtal, glada återseenden – leenden och… ett och annat ölglas.

Allt det här fantastiska som ni haft möjlighet att ta del av och uppleva denna vecka. Den stora paraden då vi som queera, bi, trans, lesbiska och bögar tar plats på Malmös gator och manifesterar vår kärlek och vår rätt. Denna underbara parkfest. Detta hade inte varit möjligt om det inte var för RFSL Malmö och alla de hundratals timmar av ideella insatser som RFSL Malmös medlemmar lägger ner för Regnbågsfestivalen – En festival som är det största arrangemang som RFSL genomför.

Det tycker jag RFSL Malmö ska ha en riktigt stor applåd för!

Tack RFSL Malmö!

Visst gör de ett fantastiskt jobb… Men vet ni, de behöver bli fler. – Vi i RFSL behöver bli fler. Inte bara för att arrangera fantastiska festivaler och familjefester i Folkets park i Malmö.

Det behövs fler som tar en aktiv ställning för allas lika rätt. Fler som är med och arbetar för att hjälpa personer som utsätts för hat och hot på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Fler som bidrar i arbetet med att hjälpa de som flyr till Sverige när deras landsmän vill döda dem på grund av deras kärlek. Fler som gör vår röst starkare så de politiker som fattar beslut i kommuner, landsting och riksdag behöver lyssna på vår röst och ge oss vår rätt – Vår rätt att få vår kärlek, våra kroppar, våra familjer respekterade och accepterade på lika villkor som alla andra.

Att bli medlem är ett viktigt bidrag och det kostar bara 100 kronor. Gå in på vår hemsida rfsl.se eller prata med någon av RFSL:arna här i parken så kan de hjälpa dig.

Min man kommer från ett land där homosexuella gärningar bestraffas med piskrapp och upp till 20 år i fängelse. Det går att leva som homosexuell om man lever, vad som kallas, ”diskret”. Men om din sexuella läggning blir känd på arbetsplatsen så kan du räkna med att förlora jobbet. I skolan är det mobbarna och de som misshandlar homosexuella som skyddas. Och den som älskar någon av samma kön riskerar att bli avstängd från undervisningen. Pridefestivaler och parader är inte ens att tänka på.

För en vecka sedan firade han sin första Pride. Precis bakom oss gick en man som flytt till Sverige med ett plakat där man kunde läsa ”My first pride without fear”.

Detta hade inte varit möjligt om det inte varit för människor som har engagerat sig i hbtq-kampen och i RFSL. Det är trots allt bara 70 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Sverige, 35 år sedan vi bögar och flator blev friskförklarade av Socialstyrelsen och bara ett år sedan tvångssteriliseringen av transsexuella avskaffades.

Ditt engagemang behövs!

På tal om viktigt: Om fem veckor är det val. Och det är viktigt att du går och röstar och att du röstar för allas lika rätt.

RFSL är partipolitiskt obundet och vi kommer aldrig tala om vilket parti du ska rösta på. Däremot uppmanar vi alla att rösta på ett parti som står upp för allas lika rätt. Ett parti som inte gör skillnad på människor på grund av deras ursprung, religion, sexuella läggning, könsuttryck eller någon annan orsak.

Vi har därför valt att ta avstånd från Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti och andra främlingsfientliga partier. För hat kommer aldrig ensamt.

Oavsett vilken fernissa Jimmie Åkesson försöker måla sitt parti med vet vi att främlingsfientlighet går hand i hand med homofobi, transfobi och patriarkala maktstrukturer. Och vi såg också de homofoba och transfoba uttalanden som ledande Sverigedemokrater gjorde under Stockholm Pride för bara en vecka sedan.

Jag, och RFSL, vill se ett Sverige där människor får och kan vara sig själva. Där barn som växer upp i regnbågsfamiljer kan känna samma trygghet och få samma stöd som de som växer upp i en mer traditionell kärnfamilj. Där staten tar sitt ansvar för den kränkning den utsatt transpersoner för genom decennier av tvångssteriliseringar. Ett Sverige dit de som förföljs för sin kärlek kan fly och där hat och hets är olagligt.

Kort och gott – Vi vill ha ett Sverige där alla har lika rätt!

0 kommentarer