Nyår i Manila

av | dec 31, 2010 | Resor

När jag skriver detta är det redan 2011 här i Manila även om det nya året fortfarande är några timmar bort hemma i Sverige.

Den 31:a december är väldigt mycket en vanlig arbetsdag här i Manila. Själv har jag spenderat dagen med att besöka några av de många köpcenter som finns här. Det verkar som om många lever en stor del av sina liv i köpcentrena. Här finns allt från affärer och restauranger av olika slag till biografer, gym, hotell och kyrkor. Och det är inte så att det finns en stor galleria i varje område. Det kan finnas både tre, fyra och fem eller fler.

Detvtraditionsenliga sättet att fira nyår här är att inleda kvällen med en middag tillsammans med familjen för att sedan gå på nyårsmässa i kyrkan.

Jag har sett flera stora kyrkobyggnader idag. Men i det område som JP och hans familj bor är kyrkan ett utomhuskapell där den enda väggen är väggen bakom altaret.

Mässan hölls på engelska och inte på det officiella språket tagalog. Det finns två anledningar till det. En är att prästen inte är från Filippinerna och ännu inte lärt sig språket här. Det andra är att engelska av många anses vara lite finare och att tagalog är ett språk för de outbildade. Här i Filippinerna har man därför börjat stifta lagar för att främja det egna språket, eller snarare sätta upp olika förbud mot att använda engelska Så är tillexempel icke-filippinska filmer förbjudna på bio under jul och nyårshelgerna.

Dagens mässa var tillägnad jungfru Maria. Prästen höll en en eldig predikan om hur upprörande det är att konstnärer och kulturdebattörer i norra Europa smutskastar jungfru Maria och den katolskansyrkans tro. Än mer upprörande blir det när vissa av dessa personer också kallar sig kristna. Tidningarna i norra Europa svämmar tydligen över av nedlåtande skildringar av jungfru Maria.

Jag får väl erkänna att jag inte läser alla kultursidor slaviskt men om det funnits en så stor debatt kring jungfru Maria som prästen påsken så känns det som om det är något jag i alla fala borde ha hört talas om.

Sedan kändes det som protestantisk svensk, uppvuxen i den svenska pingströrelsen, lite konstigt med alla vördnadsbetygelser och böner till jungfru Maria. Men i övrigt var det en stämmningsfull mässa med fin musik och en engagerad församling i ett fullsatt kapell.

Efter mässan börjades det så smått skjutas smällare och raketer i området. Ju närmare tolvslaget vi kom dessdå större blev fyrverkerierna och dessdå kraftigare blev smällarna. Biarna längst med hela gatan började tuta när deras larm sattes igång av vibrationerna från smällarna.

Nu är klockan snart två på natten och smällarna har nyligen tystnat. Jag ska slå en signal hem och önska ett gott nytt år, sedan ska jag ordna så att jag får lite skönhetssömn.

Gott nytt år på er allihopa!

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention KDriks Magnus Kolsjö: Nyår i Manila: När jag skriver detta är det redan 2011 här i Manila äve... #svpol #alliansen -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik. Svensk Politik said: Magnus Kolsjö: Nyår i Manila: När jag…