Med buss till Stenskogen

av | dec 14, 2010 | Resor

I morse vaknade jag up i ett grått Kunming och väderprognosen lovade regn fram mot eftermiddagen.

Vädret var något av en besvikelse eftersom jag hade planerat att åka till Shilin för att titta på Stenskogen. Stenskogen är ett område med unika klippformationer som sedan några år tillbaks är upptagna på FN:s världsarvslista. Men eftersom prognosen utlovade regn även för i morgon, beslutade jag mig för att åka i alla fall.

Men att ta sig dit var inte det lättaste. I min guidebok och på flera ställen på nätet står det att man kan ta en buss från busstationen som ligger i närheten sv järnvägstationen. Men så fungerar det inte längre och självklart finns det ingen information om det på engelska på den gamla busstationen. Istället för att gå inifrån stan går bussarna nu från en nybyggd busstation öster om stan.

Jag blev av flera kineser uppmanad att ta buss nummer 60 till Shilin, men den bussen tog mig bara till den nya busstationen. Och tur var väl det. Buss nummer 60 var en vanlig linjebuss och jag kände ingen stor entusiasm över möjligheten att behöva åka 12 mil stående i en sådan.

Här i Kunming är de flesta linjebussar av modell äldre som bolmar tjock svart rök från avgasrören. För att komma på bussen får man klättra på en brant och smal trappa. Väl inne möts man av två rader med ensistsiga plastsäten och ett stort plåtgolv. Förutom bussens olika gnisslande, brummande och skrikande ljud finns här också en TV som omväxlande sänder nyheter, barnprogram, reklam och lite annat, utrop av de olika hållplatserna samt mängder med passagerare. Från gatan trönger både trafikljuden och avgaserna in i bussen. Att åka linjebuss i Kunming är alltså ingen trevlig upplevelse.

Väl framme vid den nya östra busstationen gick det väldigt lätt att hitta var man köper biljetten till Shilin och varifrån bussen går. Och bussen dit var betydligt bättre än linjebussarna i stan även om den inte går att jämföra med långfärdsbussarna hemma vid. Tänk mer en mindre 30-sitsig skolbuss från 80-talet.

Stenskogen var en helt fantastisk upplevelse. Inte bara själva skogen, trots den dystra väderprognosen har vädret varit strålande idag.

Just nu är det lågsäsong och det sas vara lite folk i Shilin idag. Men om det var lite folk idag skulle jag inte vilja vara där en dag när det är mycket folk. Naturupplevelsen förtas lite av att man bitvis hamnar mitt i stora folkhav som sakta flyter fram över stigarna mellan de märkliga klippformationerna. Det är bara när man viker av från de stora stigarna och klättrar ina bland klippformationerna som man får naturen lite för sig själv ett tag.

Det är svårt att beskriva Stenskogen med ord. Men tänk er stora gråvita granar av sten som ibland står tätt tillsammans och ibland en och en. Då kanske du lyckas komma en bit på vägen att föreställa dig hur det ser ut. Självklart tog jag en del bilder som jag kommer att ladda upp på Flickr när jag har en tillräckligt bra internetuppkoppling för det.

I morgon blir det min sista dag i Kina. Jag har ännu inte gjort några stora planer för dagen utan tänkte ta den lite som den kommer. Det enda som är planerat just nu är att gå ner till det lokala cafét och prova deras ät-så-många-pankakor-du-orkar-frukost.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Med buss till Stenskogen | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Verklighetens folk!, AlliansensGräsrötter. AlliansensGräsrötter said: #allinsane Magnus Kolsjö: Med buss till Stenskogen:…