Kan man göra en teaterpjäs om e-legitimationer? Ja, det är nog en fråga som få förlorar sömn över. Men för mig och min kollega Anna Kelly är frågan högst relevant. Vi har nämlgen bestämt oss för att engagera en lokal teatergrupp från Gotland för att spela upp ett teaterstycke om just e-legitimationer under Almedalsveckan.
Varken Anna eller jag har någon större erfarenhet av att skriva teatermanus. Och uppgiften som vi gett oss på är inte helt lätt. Vi vill nämligen inte göra en dramatisering av e-legitimationens historia i Sverige. Utan vi vill snarare försöka fånga den filosofiska frågan om huruvida det finns ett digitalt jag och vem som i så fall kan och bör verifiera det.
Kan man säga att staten äger medborgarnas identitet och därför bör vara de enda som utfärdar de så kallade certifikaten? Eller handlar frågan om något helt annat?
Anna och jag funderar vidare men vi behöver hjälp. Och vi vill redan nu, genom manusförfattandet, inleda den diskussion som vi ska ha i Almedalen. Därför har vi bestämt oss för att crowdsourca manusförfattandet. Vi bjuder helt enklet in alla som vill, kan och tycker att de har något att bidra med att vara våra medförfattare.
Vill du vara med kan du vara det genom att gå in här.
Ramarna för teaterföreställningen är att tiden är begränsad till en timme. Inom den timmen ska det först spelas upp ett teaterstycke om e-legitimationer men utan ett slut. Efter det ska en panel diskutera tre alternativa slut och publiken ska sedan få rösta på vilket slut de vill se. Avslutningsvis spelar teatergruppen upp slutet.
Så det behövs alltså en början och tre slut på vår gemensamma teaterpjäs. Vill du vara en del i att få det att hända?
0 kommentarer