Flodäventyr och ändrade planer

av | dec 8, 2010 | Resor

Idag har varit en fantastisk dag! Jag bokade redan i måndags en kryssnig längst med Lifloden ner till Yangzhou och hoppades på vackert väder. Och vilket väder det har varit idag! Klarblå himmel och en varmt skinande sol.

Det är svårt att med ord beskriva det vackra och dramatiska landskap som omger Lifloden. Under fem timmar kryssade vi fram längst en flod som slingrade sig än åt det ena än åt det andra hållet mellan fantastiska bergsformationer. Längst med flodbanken låg fiskebyarna utspridda och vid stranden tvättade kvinnorna kläder medan männen lagade bambubåtarna eller vallade vattenbufflarna.

Med jämna mellanrum paddlade lokala handlare upp med sina bambubåtar, som inte är större än en surfbräda, till de stora flodbåtarna för att försöka att få oss att luta oss ut genom fönstrena och köpa av deras frukter, grönsaker eller souvernirer.

Många har rekommenderat mig att avsätta mer tid i Yangzhou och mindre tid i Guilin och ni kommer kanske att bli upprörda nu. Visst är Yangzhou litet och behändigt och lättare att turista i än Kinas större städer. Men det känns väldigt mycket som just det, en turiststad. Och stadens stora gata känns mer som en mer välordnad och kinesisk variant av Kiviks marknad än som en genuin stad.

Dagens höjdpunkt blev istället att tillsammans med en liten grupp andra turister åka ut till en liten fiskeby utanför Yangzhou och åka med små bambubåtar längs med Yulongfloden fram till en av vattenbufflarnas betesplatser. Där fick jag, och de andra, möjlighet att både klappa och mata vattenbufflarna. Och jag lyckades med nöd och näppe undvika att få en rejäl blågrå buffeltunga mitt i ansiktet. – Vad gör man inte för en bra bild?

Efter bufflarna fick vi en uppvisning i den unika fiskemetod som används i trakten. Man använder stora fåglar, som påminner lite om skarvar, som man tränar att dyka efter fisk och sedan överlämna till fiskaren. För att fågeln inte ska svälja fisken knyter man ett band kring dess hals innan man skickar ut den att fiska. Det var vekligen en märklig upplevelse att se. Och som den allt mer inbitne turist jag är, kunde jag inte låta bli att posera med fåglarna när tillfälle gavs.

Jag har också hunnit att ändra mina resplaner något. Min ursprungliga plan var att fortsätta med tåg här ifrån och åka till Guyiang och Zunji för att besöka platsen för Zunjikonferensen som var en viktig vändpunkt för den kommunisktiska revolutionen i Kina. Nu blir det inte sås eftersom det direkttåg som tidigare gick mellan Guilin och Guiyang inte längre finns. Istället skulle jag vara tvungen att byta tåg vid någon kinesisk mjölkpall mitt i natten. Det kändes allt för äventyrligt för mig med tanke på att mina kunskaper i kinesiska inte har utvecklats nämnvärt sedan jag kom hit.

Istället kommer jag att ta bussen söder ut till Nanning och stanna där över helgen för att sedan fortsätta till Kunming som också blir min språngbräda ut ur Kina och till Laos.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Flodäventyr och ändrade planer | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik and Verklighetens folk!, AlliansensGräsrötter. AlliansensGräsrötter said: #allinsane Magnus Kolsjö: Flodäventyr…