Dagen då (nästan) inget blev som planerat

av | dec 1, 2010 | Resor

Idag har varit en dag då nästan inget har blivit som planerat men det har blivit väldigt bra i alla fall. Egentligen började det redan i går kväll.

Jag ska dela med mig av en lärdom som ni kan komma att få nytta av. Drick aldrig jasminte innan ni ska gå och lägga er. Det gjorde jag i går kväll och fick knappt en blund i ögonen. Värre än kaffe.

Så med endast ett fåtal timmar sömn under ögonlocken började jag min dag. När jag drog bort gardinerna från fönstret kunde man knappt se gatan 25 våningar nedanför på grund av smoggen. Planen för dagen var att vandra runt i parken kring Sommarpalatset. Temperaturen var hygglig och det regnade inte och smoggen skulle jag nog kunna hantera tänkte jag. Det viktigaste var att jag kunde göra mig av med min packning.

Jag sa tack och farväl till Sam som varit min Couchsurfing värd under mina dagar i Peking och satte mig på ett café för att vänta ut morgonrusningen i tunnelbanan. När klockan närmade sig 11 begav jag mig mot Pekings nya södra järnvägstation. Ett mycket stort och modernt komplex. Efter mycket letande hittade jag ett 80-tal förvaringsboxar men som så mycket annat på denna stationen var de ur funktion. Efter mycket sökande efter andra förvaringsmöjligheter bestämde jag mig till slut för att ge upp. Ett tag funderade jag på att förlora mitt bagage för att sedan hämta det på hittegodsavdelningen. Men vid en närmare undersökning visade det sig att den var…. just det, stängd.

Så en aning besviken begav jag mig till säkerhetskontrollen för tågen och såg fram mot ett antal timmar sittandes på olika caféer. Men till min glädje fanns det ett fåtal förvaringsskåp innanför säkerhetskontrollen. Jag lämnade min stora väska där och gav mig av mot Sommarpalatset, trodde jag.

När jag kom fram till den tunnelbanestation jag skrivit ner kunde jag inte föreställa mig var det skulle få plats något palats, än mindre en palatspark. Här fanns China Rural Urban Trade Market med varor som jag antar var producerade i Kina men som bar både utländska och inhemska märken. Just bredvid låg en stor, fem våningar hög galleria med lyxvaror – kläder, smycken, heminredning och mat. Om vi var 30 personer där inne som inte var anställda så tar jag nästan i i överkant och endast tre bar på påsar med något de köpt. Jag passade på att ta en fika. Det var jag och en till på cafét och fyra personal. Antar att de som satsat ser det som en investering för framtiden för om idag var en vanlig dag, kan de knappast tjäna några pengar.

När jag satt ner på cafét passade jag på att dubbelkolla var Sommarpalatset skulle vara någonstans. Det visade sig att jag skrivit ner helt fel.

På grund av smoggen fegade jag ur lite. Ville inte tillbringa en halv dag promenerandes utomhus. Istället bestämde jag mig för att se Klock- och Trumtornen. Det visade sig inte vara helt fel. På köpet fick jag en chans att promenera igenom delar av Pekings mindre moderna bebyggelse med låga hus och trånga gränder.

Väl framme vid tornen fick jag ett hjärnsläpp. Jag köpte en entrébiljett till Trumtornet, för jag tänkte att det här vill jag se. Det var inte fär än jag kom fram till entrén som det gick upp för mig att det ju är en jätte lång och brant trappa upp. Jag har så fått nog av trappor för lång tid framöver.

Resten av dagen har jag spenderat på caféer och små restauranger. Nu sitter jag till slut på Pekings södra järnvägsstation och ska precis hoppa på tåget till Shanghai.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Dagen då (nästan) inget blev som planerat | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik, Verklighetens folk!. Verklighetens folk! said: #KDriks Magnus Kolsjö: Dagen då…