Biskop Modéus måste ta ställning mot homofobi

av | maj 19, 2016 | HBTQ

Idag skriver tidningen Smålänningen om stiftsfullmäktige i Växjö stifts ordförande Bruno Edgarssons uttalande om homosexualitet. Edgarsson har kritiserat kyrkans deltagande i Växjö Pride. I en kommentar till Smålänningen säger han: “Jag är definitivt motståndare till Pride, jag tycker det ska vara man och kvinna och jag kan inte förlika mig med hbtq. Men jag skulle inte gå ut på torget och skrika ut det.” Han har också sagt att han inte vet varför människor “väljer att bli homosexuella men jag tror att det har blivit en trend bland unga människor och sedan är det inte lätt att ta sig ur det.”

Svenska kyrkans främsta företrädare i Växjö stift, biskop Fredrik Modéus, har kommenterat Edgarssons uttalanden och sagt att han “tänker att det är viktigt att vi bejakar att Gud har skapat oss på olika sätt”. Men han har även påpekat att “det är i sin ordning att vi tycker olika inom Svenska kyrkan.”

Det är oerhört problematiskt att biskopen i Växjö inte kan känna igen homofobi när den passerar mitt framför ögonen på honom. Att uttrycka sig nedsättande om homosexuella, att påstå att en persons sexuella läggning är ett val eller ett uttryck för att personen följer en trend handlar inte om att tycka olika. Edgarssons uttalanden är kränkande och de riskerar att människor som brottas med sin sexualitet tar steg tillbaks in i självförnekelse och självhat. Homofobi får aldrig ses som en åsikt bland andra. Homofobi är skadligt och Svenska kyrkans företrädare måste ta en tydlig ställning mot alla uttalanden som kränker människor och som riskerar att pressa människor längre in i garderoben.

Svenska kyrkan har tagit en tydlig ställning för alla människors lika värde och för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rätt att vara en del i församlingsgemenskapen på samma villkor som andra. Biskop Fredrik Modéus måste våga stå upp för den hållningen och ta tydlig ställning mot den homofobi som uppenbarligen finns inom hans stift.

Foto: Groundhopping Merseburg (CC-BY-NC)

0 kommentarer