Är det detta som kallas sjötomt

av | dec 26, 2010 | Resor

Idag började dagen tidigt. Klockan sju lämnade vi hotellet i Chau Doc för att ge oss ut i roddbåt på Mekongfloden. Två och två hoppade vi i de små roddbåtarna som var och en roddes av en kvinna ståendes längst bak i båten.

Trots att det var tidigt var staden och floden redan full av liv. Men att glida fram i en roddbåt är ändå ganska rofullt.

Vår färd gick till en av de flytande byar som finns i området. Ett helt samhälle där alla hade sjötomt. Där fanns affärer, bostäder, telefonstolpar som sticker upp ur vattnet och husen ordnade i ett kvartersmönster med vattenvögar som hålls fria från växter och annat som kan störa framfarten. Precis som i byarna på land så håller sig människorna här med sina egna djuruppsättningar. Jag såg både grisar, höns, hundar och katter på vår färd genom byn. Undrar bad grisarna tycker om att vara instängda i en bur som flyter på vattnet?

I den by som vi besökte har de också fiskodlingar i burar under några av husen. Tusentals fiskar som bildar en enorm kaskad av vatten när de kommer upp till ytan när det vankas mat och sedan försvinner ner i mörkret under huset igen.

Efter den flytande byn var det dags för att besöka en muslimsk by i det annar buddistiska Vietnam. Här vävdes det underbart vackra tyger som blev till hattar, scarfs, dukar med mera. Det var väldigt frestande att köpa bara för att de var så vackra men jag kunde inte välja ut något som jag var säker på att jag skulle få användning för, så jag avstod.

Jag har också hunnit med att besöka en krokodilfarm. Höjdpunkten där var nog de två snögubbar, i plats så klart, som stod utanför entrén. Att se krokodiler i olika storlekar som ligger och värmer sig i solen alternativt svalkar sig i vattnet, är inte så upphetsande. Men de stora krokodilerna är verkligen stora. Det är klart att det var lite imponerande att se.

Efter dagens utflykter har jag tagit mig ännu en bit på vägen mot Ho Chi Minh City och hammat I Can Thou där jag ska sova i natt. Can Thou är den största staden i Mekongdeltat och här är de lokala specialiteerna tydligen orm och råtta. Ormen sägs vara dyr, runt 140 kronor kilot, så det tillsammans med att man måste välja ut en levande orm själv, talar för att det absolut inte kommer bli orm till middag ikväll.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention KDriks Magnus Kolsjö: Är det detta som kallas sjötomt: Idag började dagen tidigt. Klockan sju... #svpol #alliansen -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Svensk Politik. Svensk Politik said: Magnus Kolsjö: Är det detta som kallas…