Om Pride, hetslagstiftningen och löspenisar

av | jul 30, 2010 | HBTQ | 18 Kommentarer

I går arrangerade Kristdemokraterna i Stockholms stad och län ett seminarium på Stockholm Pride under temat Makten över vardagen. Jag har under många år önskat att vi som parti skulle vara mer aktiva under Stockholm Pride men jag har inte riktigt kunnat hitta formerna som skulle fungera för oss. Att direkt kasta sig in i paraden har inte känts rätt. – Jag tror att det skulle provocera delar av mitt eget parti och hbtq-rörelsena alldeles för mycket. Och ärligt, så mycket av ett party parti är vi inte och vi är väl inte direkt överbegåvade med politiker som kan slita av sig t-shirten och glittra ikapp med regnbågsflaggorna i paraden.

Så jag har velat ha ett tält i Prideparken men har efter att ha pratat med vänner i partiet insett att vi inte har de resurser som krävs i form av politiker som kan finnas i tältet för att föra samtal. Det hårda klimat som många gånger har mött kristdemokratiska företrädare på Pride har gjort att många känner sig rädda och osäkra. De vågar helt enkelt inte ställa sig på Pride som kristdemokrater för att föra en dialog. Och jag kan delvis förstå dem.

Det är inte lätt att berätta att man är kristdemokrat Min erfarenhet efter att ha varit med i en hel del ”hbt-sammanhang” är att det inte är vare sig lätt eller självklart att berätta att man är kristdemokrat.

Först har man alla de här frågorna: Ska jag över huvud taget berätta? När ska jag säga det? För vem ska jag berätta? Hur säger man det? Och hur kommer de att reagera?

När jag sedan tar mig samman och berättar ”Det” då varierar reaktionerna väldigt mycket. Står man inför en större publik kan man bli utbuad. Ibland vill människor bryta kontakten och inte mer ha något med en att göra. Några blir förvånade – Nej, inte kan du vara kristdemokrat. Andra tycker synd om en och undrar om det finns något de kan göra för att ge stöd. Några blir glada.

Mot den bakgrunden var jag väldigt glad när vi fick frågan om vi ville vara med och arrangera ett seminarium Pride House. Äntligen! Nu har vi ett tillfälle att vara med på Pride och lyssna och föra en dialog.

Tyvärr har väl det faktum att vi som parti för första gången är med och arrangeraar en programpunkt på Pride överskuggats lite av att vår partiledare Göran Hägglund inte ställer upp i dagens partiledardebatt.

Jag kan förstå att Göran dagen innan ett viktigt tal vill kunna samla tankarna och koncentrera sig på talet även om jag personligen önskar att han valt att prioritera annorlunda.

Det finns ju också de som tycker att det är bra att Göran Hägglund inte är med på Pride. Tidningen Broderskap tycker tillexempel att det är ”väldigt bra att Hägglund inte kommer [hit], och att han genom det sätter fingret på att det faktiskt inte finns fullständigt konsensus kring HBT-frågor ens i Sverige.” Expressen skrev på ledarplats att det är det är förståeligt att Hägglund inte kommer eftersom han enligt dem företräder ”det riksdagsparti som konsekvent har motsatt sig varje förbättring av homosexuellas och transpersoners rättigheter”.

Efter vårt seminarium har mycket av det som skrivits tyvärr handlat om min partikollega Annelie Enochsons blogginläg om hetslagstiftningen och löspenisar.

Ska jag beskriva min egen reaktion på Annelies inlägg kan jag inte göra det på annat sätt än att säga att jag blev både ledsen och förbannad. Genom att publicera sitt blogginlägg just samma dag som vi arrangerade vårt prideseminarium lyckades Annelie, på egen hand, omkullkasta mycket av det arbete som vi i Stockholm ägnat månader åt. Vi ville ha ett samtal kring regnbågsfamiljers och äldre hbt-personers situation och Kristdemokraternas arbete med hbt-frågor som kunde sträcka sig bortom den begränsade tidsram som seminariet hade.

Annelie Enochsons blogginlägg är inte bara ett exempel på sanslöst dålig politisk timing utan också ett bevis på stora kunskapsbrister.

Till skillnad från vad Annelie verkar tro så skyddar hetslagstiftningen alla från hets på grund av deras sexuella läggning, alltså även heterosexuella. Och sedan hennes påstående om att det sprids löspenisar på Pride…

Men hallå!?!

Jag har besökt Pride i många år och hitintills aldrig fått någon löspenis. Om hon menar att det är fel att det säljs sexhjälpmedel så borde detta vara en kritik som också bör riktas exempelvis gentemot Apoteket som har denna typ av produkter i sitt sortiment.

Annelie hänvisar också till Expressens rapportering från invigningen och menar att den bland annat betecknades av dekadens. Jag var på invigningen av Pride och jag märkte inte av någon dekadens. Där fanns Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm som talade om vikten av människovärde och likabenhandling och Magdalena Ribbing som pratade om vett och etikett. Bland annat om att det inte är okej med väldigt intima kärleksuttryck i publika sammanhang varesig man är hetero, homo, bi eller trans. Och så var det med den dekadensen. Jag tror inte att det finns någon kristdemokrat som inte skulle kunna njuta av underhållningen eller som skulle ha svårt att ställa upp på det mest som sades under invigningen av Pride.

Jag hoppas liksom flera andra av mina partivänner att Kristdemokraterna kan vara än mer aktiva under kommande pridefestivaler och att vi då också ska slippa den typ av okunniga, missunnsamma och föraktfulla debattinlägg som Annelie Enochsons är ett exempel på.

18 Kommentarer

 1. Konservativ KDU:are

  Jag har totalt motsatt åsikt. Jag tycker att Annelie skrev som en exemplarisk försvarare av verklighetens folk och jag tror hon sade vad alla vanliga hederliga människor sitter hemma och tänker men inte vågar säga då det inte är politiskt korrekt. Vi ska inte närvara på pride, det går helt emot våra värderingar och skrämmer bort våra kärnväljare. KDU är det enda av riksdagspartiernas ungdomsförbund som inte är närvarande, och man önskar ju att de ”vuxna” hade ännu högre ideal än sina adepter i ungdomsförbundet.

  Lite från stockholm pides sida, de har haft lektioner i sadism: http://www.stockholmpride.org/2010/Program/RFSU… precis den dagen då våra partivänner var där, i samma hus dessutom, och har haft seminarier om polygami: http://www.stockholmpride.org/2010/Program/Poly… Knappast något jag tycker fungerar bra tillsammans med de kristdemokratiska familjevärderingarna. Det hela är ett sexualradikalt jippo och ett slående bevis på skillnaden mellan vulgär kulturelit och verklighetens folk. Bara för att man erkänner detta behöver man inte tycka illa om homosexuella, jippot är ju knappast representativt för alla Sveriges hbt-personer, snarare fläckar det ner deras rykte.

  Förövrigt: Ursäkta den högst irrelevanta frågan, men har alla vänster-kd:are grön profil på sina sidor, och alla höger-kd:are blå, eller är det bara en tillfällighet?

 2. deeped

  Är Magnus vänster-KDare? Det var som fan… (jag inser att ironi nog inte går in i din världsbild men man får väl försöka…)
  Bara ett stilla påpekande: ditt orerande påminner otäckt mycket om det som jag finner i kommentarsfält där diverse SDare huserar… Hoppas du inte är för mycket representativ för ung KDare.

 3. Konservativ KDU:are

  Mja, får väl ursäkta min sd-dåliga grammatik i inlägget ovan. Är lite stressad just nu, av olika anledningar. Jag upplever att han verkar vara vad jag skulle kalla ”vänster”, men han kanske föredrar en annan beteckning? (”mittenpolitiker” etc.)

  KDU är ett ganska splittrat förbund med många olika åsikter. Distriktsordföranden i KDU Östergötland har dock skrivit om vad han tycker om Pride: http://traditionochfason.wordpress.com/2010/07/

  Jag vill inte förbjuda homosexualitet, om det är det du frågar. Fast jag är stark motståndare till förljugen politisk korrekthet och särbehandling.

 4. Magnus Kolsjö

  Haha, det är inte varje dag man blir kallad vänster inte ens av partikollegor.

  Jag förstår inte varför du tror att ”verklighetens folk” skulle vara motståndare mot en lag som skyddar utsatta grupper från övergrepp? Jag tror tvärt om att det finns en ganska bred uppslutning kring tanken att det inte är okej att uttrycka missaktning eller agera utifrån hat gentemot andra människor.

  Stockholm Pride är en öppen arena för debatt precis som exempelvis Almedalsveckan eller en valrörelse. Att vi som parti inte delar alla åsikter eller gillar alla uttrycksformer under Almedalsveckan eller i en valrörelse innebär ju inte att vi avstår från att delta eller fördömmer fria val som en företeelse.

  BDSM när de sker mellan samtyckande vuxna är ingen politisk fråga. Seminariet om polygami var ju en politisk diskution om var de politiska partierna står. Hade inte det varit ett bra forum för att få lyfta Kristdemokrarernas åsikter i frågan?

 5. Magnus Kolsjö

  Jag tror att du ska se den typen av utspel som kom från Enochson och de åsikter som torgförs av Konservativ KDU:are som något som representerar en liten men högljud minoritet som trots att den är krympande väldigt lätt får genomslag i media och bloggosfären och då gärna ses som mainstream-KD.

 6. Ebba Busch

  Tack för ett väl arrangerat seminarium Magnus och KD Stockholm.

  Jag har i flera sammanhang kritiserat RFSL och Pride. Så ska absolut göras där det är befogat. Men det ske på ett sakligt och respektfullt sätt.

  På samma sätt arbetar vi som kristdemokrater, oavsett vilken eventuell ”typ” av kristdemokrat vi betecknas som, för att alla människor ska behandlas värdig och med respekt då alla människors lika värde är grunden för vår ideologi.

  Beklagar att ”Konservativ KDU:are” inte verkar ha bemödats sig med att sätta sig in i upplägget på seminariet ens för att veta att det Kristdemokratiska Ungdomsförbundets vice förbundsordförande satt i panelen.

  Vänligen

  Ebba Busch
  Kommunalråd Uppsala
  Vice ordförande KDU Sverige

 7. Konservativ KDU:are

  Magnus Kolsjö: Du får ursäkta mig, det var lite klumpigt sagt att kalla dig vänster. Jag bara noterade att den grafiska profilen brukar säga något om vad vederbörande tycker.

  BDSM är absolut politik, det kan aldrig bli acceptabelt att förnedra misshandla varandra inom ett förhållande. Är det frivilligt är det rimligt att man utreder de inblandades psykiska hälsa. I bl.a. Storbritannien är sådana vidrigheter förbjudna.

  Har vi Tradition och Fason bakom oss är vi knappast en ”en liten men högljud minoritet”. Visst hade det varit bra om vi varit representerade där och fört de goda värderingarnas talan, med risk för att bli utbuade då de allra flesta där torde vara sexualradikaler med tvivelaktig moral.

  Förövrigt är KDU vad jag vet emot hetslagen, och jag tror personligen att de flesta vill att alla ska vara lika inför lagen, sådana elitistiska och diskriminerande lagar kan vara en bidragande orsak till att Sd är på ingång till riksdagen.

  Ebba Busch: Hoppas att du hade det trevligt! Det kvarstår dock att KDU är det enda ungdomsförbundet som inte aktivt deltar i pride, och detta gjordes klart på riksmötet och också anledningarna till detta. Givetvis har du rätt i det du säger om respekt, det skulle jag aldrig säga någonting om.

 8. Konservativ KDU:are

  *”det enda av riksdagspartiernas ungdomsförbund” ska det givetvis stå.

 9. Magnus Kolsjö

  Tradition och Fason är en ganska liten grupp som dessutom, vad jag förstått, består av personer med olika partipolitisk bakgrund. Det är inte heller helt ovanligt att det på deras blogg, liksom i din argumentation just nu, framkommer ganska tydligt att det finns brister i så väl människosyn som respekten för personer som inte har samma åsikter eller livsstil som, den i huvudsak, manliga vita medelklass med nationalromantiska drömmar som frodas inom nätverket kring Tradition och Fason.

  Dina uttalanden om att personer som har andra sexuella preferenser än dina egna borde få sin psykiska hälsa undersökt och benämningen av hbt-personer som sexualradikaler med tvivelaktig moral, visar att KDU har ett omfattande arbete framför sig vad gäller medlemsutbildningar i människosyn och respekt för de som inte har samma åsikter och önskningar som de egna.

 10. Konservativ KDU:are

  Redaktörerna kommer från Kdu, sedan är vissa skribenter moderater eller partipolitiskt oberoende. Tror att de står för en ganska stor grupp inom förbundet. Att du svamlar om ”den i huvudsak, manliga vita medelklass med nationalromantiska drömmar” visar att jag kanske inte hade så fel när jag betecknade dig som vänster, förstår du inte själv att det låter väldigt mycket som 68-vänster retorik mot ”borgerlig kultur”.

  Jag sade inte att hbt-personer var sexualradikaler, jag sade att de som anordnar pride var det. Att du försöker få människor som utövar vidriga sexuella perversioner (som är förbjudna i många andra europeiska länder) att se ut som en utsatt grupp är bara larvigt. Att du dessutom tycker att människor med andra åsikter än du har ”dålig människosyn” och vill bekämpa oliktänkande med medlemsutbildningar (indoktrinering?) och liknande visar att det i själva verket är du som har en intolerant människosyn.

 11. kronprinsen

  Det du står för, det stod Stalin för i Sovjet. Människosynen som du kära KDU:are har är långt ut på extremvänsterns kant. Lite skrämmande faktiskt. Läs gärna på om ismer. Du är inte höger, du är extremvänster i Stalinistisk form. KPML(r) är mer din hemvist.

  Magnus, du är det bästa för KD och jag hoppas att fler vore som du!

 12. Konservativ KDU:are

  Höger, i ordets ursprungliga bemärkelse, är liktydigt med reaktionär. (det var de reaktionära som satt till höger i det första franska parlamentet, från vilken höger-vänsterskalan stammar)

  Jag gissar att du är någon slags liberal, och om du gör det beklagar jag att du använde känsloargument och misslyckades med att utgå från förnuftet i ditt inlägg. Läs gärna på om idéhistoria själv, det behövs fler som har kunskaper i det ämnet.

 13. kronprinsen

  Att komma ut som kommunist är kanske inte det lättaste. Lite som SD fans blir lika chockade när de får reda på att de har stora band med KPML(r). Hitler läste ju Marx, så mycket som hamnat på högerskalan, hör hemma på vänsterskalan.

  Läs ”från platon till kriget mot terrorismen” så inser du att dina tankar om att förtrycka människor är långt ute på vänsterskalan. Glöm aldrig att vi alla är lika inför gud och kristendomen välkomnar alla i alla former.

 14. Konservativ KDU:are

  Ska titta närmare på den boken om jag får tillfälle. Du har dock rätt i att SD-fans troligen har stora band till kommunistiska rörelser, det är ett parti och en rörelse som otvivelaktigt tillhör den (ekonomiska) vänstern. Som vän av fri marknad har man inte där att göra.

  KD/KDU är inte konfessionella och ska inte vara det heller. Jag ser inte vilken relevans det du skriver om Gud har i sammanhanget, vad jag vet ska man ”hata synden men inte syndaren”. (om man nu ska blanda in tron i politiska sammanhang, vilket jag tycker är att smutsa ned den) Och om alla former av regleringar/normbildningar är förtryck, måste bl.a. droger legaliseras enligt din logik.

 15. Mind

  Tack för din kommentar på min blog. Skönt att se att inte alla Kristdemokrater är lika inskränkta. Jag ser det som ett stort problem när man börjar jaga folk som har det nog svårt som det är, baserat på deras livsstil som faktiskt inte skadar andra, och särskilt inte de som klagar mest högljutt.

 16. Karin Selaker

  Vill inte KD att samhället inte ska lägga sig i människors liv för mycket, att då försöka spekulera i hur man ska få ha sex känns väldigt främmande med den utgångspunkten? Jag är inte insatt, men det är min bild av KD. Jag röstar förövrigt grönt, men min blogg är ändå ganska blå i sitt utförande.

  Till Magnus: Bra inlägg! Jag tycker det är intressant att läsa en blogg skriven av någon från ett parti som skiljer sig en hel del från det jag själv röstar på, men som ändå har en sund och bra syn på människor som jag delar. Då förstår man KD mycket bättre. Annelie Enochson förstår jag inte alls och hon gör mig mörkrädd.

 17. Mind

  ”Och om alla former av regleringar/normbildningar är förtryck, måste bl.a. droger legaliseras enligt din logik. ”

  Det där kallas strawman argument, alltså en halmgubbe. Du tar nåt din motståndare säger, kommer på en tolkning som du sedan argumenterar emot. Argumentera emot det han säger istället för att göra argumentationsfel.

  Här står det lite mer om sånt för de som är intresserade.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_fallacy

  Med respekt, Micke.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vi ska finnas på Pride « Caroline Szyber - [...] och svarade på de frågor som ställdes. Jag är glad att vi hittade en form av dialog och hoppas…
 2. Deepedition » Löspenisar vaskas i omvänd bevisbörda - [...] Måste bara lyfta fram Magnus Kolsjös blogginlägg som ändå ger en förhoppningar att KD inte bara är kompakt mörker.…
 3. Tweets that mention Om Pride, hetslagstiftningen och löspenisar | Magnus Kolsjö -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Hammarstrand.info, Simon OIsson. Simon OIsson said: Såja, har väntat nästan ett dygn…
 4. Sanningen om samhället – 2010-07-31 - [...] Om pride, hetslagstiftningen och löspenisar [...]
 5. jardenberg kommenterar – 30 Jul, 2010 | jardenberg unedited - [...] Magnus har bloggat klokt men det tar inte många sekunder förrän han får en kommentar från den mörka sidan.…