Gör syttende mai till en frihetsdag för alla

av | maj 17, 2012 | HBTQ

Idag på morgonen fick jag ett sms från RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund  som undrade ifall jag kunde komma och tala på deras manifestation i Uppsala idag med anledning av den internationella dagen mot homofobi och transfobi. Efter att ha stämt av med Kristdemokraternas kommunalråd i Uppsala, Ebba Busch, och kollat tågtiderna tackade jag ja.

Det här är vad jag sa:

”Idag firar våra norska grannar sin frihet. Och med all rätt gör de det på ett storslaget sätt. För frihet är värt att fira.

Vi är dock här av en helt annan anledning. Vi är här för att uppmärksamma alla de transpersoner, bisexuella och homosexuella som ännu inte fått sin frihet. Som dag efter dag lever i rädsla för våld och repressalier. Som inte får kämpa för sina rättigheter. Och som förnekas det människovärde som vi alla delar.

Vi är här för att visa solidaritet och ge vårt stöd i kampen för människovärdet. I kampen för att alla hbt-personer, oavsett var de lever och bor, ska kunna leva i frihet.

När jag engagerade mig politiskt i Kristdemokraterna så var det för att jag tror på ett antal grundläggande principer. Den viktigaste för mig är den om människovärdet. Att alla människor har lika, om än unikt, och okränkbart värde. Att alla människor har rätt att förverkliga detta värde. Att fritt göra sina livsval. Och att arbeta för att se sina drömmar gå i uppfyllelse.

Tyvärr handlar kampen för människovärdet för allt för många människor om liv och död. Om kroppslig integritet och allvarliga fysiska skador.

Bara några mil bort, på andra sidan Östersjön skulle vår manifestation idag mötas med batongslag, polishundar och tårgas. Och även om vi har lagar mot diskriminering i Sverige, möjlighet för alla att gifta sig och bilda familj och rätt att fortsätta arbeta för att göra morgondagen än bättre, så finns det mörka moln även här.

Antalet hatbrott mot transpersoner, bisexuella och homosexuella är fortfarande högt och ökar fortfarande vad gäller ärekränkning, hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Transpersoner är särskilt utsatta eftersom de saknar det extra skydd som brottsbalkens straffskärpningsregel och lagstiftningen om hets mot folkgrupp ger.

Det är dags för Sveriges politiker att vakna upp och ta även transpersoners livssituation på allvar. Hur länge ska människor utsättas för hot, våld och kränkningar i vårt land samtidigt som våra riksdagspolitiker stillasittande tittar på.

Till sist: Än idag fortgår den skamliga tvångssteriliseringen av transpersoner. Alliansregeringen har lämnat ett förslag till riksdagen där de konstaterar att tvångssteriliseringarna är ett kränkande ingrepp. Trots detta vill regeringen fortsätta utreda frågan

Men när riksdagen innan sommaruppehållet röstar om frågan hoppas jag att det finns tillräckligt många av mina kristdemokratiska partivänner och andra allianspolitiker som vågar se bortom partipolitiken och rösta för människovärdet – för att avskaffa tvångssteriliseringarna redan till sommaren.

Låt oss tillsammans fortsätta kämpa mot de mörka krafterna så att den “syttende mai” en dag kan bli en frihetens dag för transpersoner, bisexuella och homosexuella inte bara i Norge, utan även i Sverige och runt om i hela vår värld!”

0 kommentarer