fbpx

EU:s budget

EU har en balanserad budget. Det betyder att EUs inkomster och utgifter är lika stora, ungefär 148 miljarder euro.

När Storbritannien lämnar EU minskar EUs utgifter med 9,5 miljarder euro men inkomsterna minskar ännu mer. De minskar med 17,5 miljard euro.

Brexit skapar ett hål på 8 miljarder euro i EU:s budget. Det är ett hål som är så stort att det skulle kunna sluka hela det svenska försvaret, polisen och hela kriminalvården.

EU måste spara pengar. Trots det har EU-kommissionen föreslagit att EUs utgifter ska öka från 148 miljarder euro i år till 157 miljarder euro 2021. Det är en ökning som är större än alla de pengar som vi i Sverige satsar på att ge en ekonomisk trygghet till de som är sjuka eller har en funktionsnedsättning.

För att klara de stora utgiftsökningarna har EU-kommissionen föreslagit både att EU ska få ta ut egna skatter och att medlemsavgifterna ska höjas. Sveriges medlemsavgift kommer höjas med 15 miljarder kronor. Det är mer än vi betalar ut i garantipension till de sämst ställda pensionärerna.

EU måste fokusera på de uppgifter som är för stora för enskilda länder att lösa själva: migrationen, klimatet, gränsöverskridande brottslighet och hotet från terrorismen samt att förbättra handeln och stärka Europas konkurrenskraft.

  • Nej till EU-skatter
  • Nej till höjda medlemsavgifter
  • EU måste spara pengar, främst inom regionalpolitiken och genom att minska på jordbruksstödet
  • Stoppa slöseriet, exempelvis Europaparlamentets flyttkarusell mellan Bryssel och Strasbourg, EUs kulturprogram och gratis tågbiljetter till ungdomar