Skulle jag sätta ett ord på vad jag brinner för så är det frihet. Frihet att vara den en är. Frihet att göra sina egna livsval. Frihet från orättfärdiga strukturer och förtryckande normer. För mig innebär frihet också solidaritet och gemenskap. Om vi inte har solidaritet med varandra och om vi inte har möjlighet att vara del i olika gemenskaper är det svårt att ha verklig frihet. Solidaritet och gemenskap är grundläggande förutsättningar för frihet.

Jag heter Magnus Kolsjö och är född 1972. Jag bor tillsammans med min partner Simon i Kallhäll utanför Stockholm.

Foto: Malin Hansson

Foto: Malin Hansson

Jag är uppväxt i pingströrelsen och det var det inte helt lätt att vare sig själv acceptera att jag är homosexuell eller att komma ut till min omgivning, trots det tycker jag att jag haft den bästa uppväxt man kan tänka sig. Den har format den jag är och påverkar självklart vad jag tycker är viktigt i livet.

För mig finns inget viktigare än frihet. Och skulle någon fråga mig vad jag brinner för skulle jag svara frihet. Frihet att vara den en är. Frihet att göra sina egna livsval. Frihet från orättfärdiga strukturer och förtryckande normer. För mig innebär frihet också solidaritet och gemenskap. Om vi inte har solidaritet med varandra och om vi inte har möjlighet att vara del i olika gemenskaper är det svårt att ha verklig frihet. Solidaritet och gemenskap är grundläggande förutsättningar för frihet.

Politik är något som upptagit en stor del av mitt liv, både som förtroendevald och som politisk tjänsteman. Jag arbetade under flera år för Kristdemokraterna i riksdagen och på Finansdepartementet och jag har också varit andre vice distriktsordförande för Kristdemokraterna i Stockholms län. Under tiden som andre vice distriktsordförande var jag med och drev igenom beslutet att Kristdemokraterna ska medverka på Stockholm Pride, ett beslut som jag är mycket stolt över och som har bidragit till att göra Kristdemokraterna till ett mer öppet parti.

Efter fyra år som konsult på PwC där jag arbetade med digitalisering och utveckling av offentlig sektor arbetar jag idag som utredare på Fackförbundet ST, fackförbundet för anställda i staten och andra som arbetar på statligt uppdrag. Mellan maj 2016 och april 2018 var jag först vice förbundsordförande och sedan tillförordnad förbundsordförande för RFSL.